De kunststeden

Ontdek de topstukken van de architectuur van Henegouwen.

Houdt u van slenteren in de schaduw van weelderige monumentale panden? Wilt u meer weten over de rijke geschiedenis van de historische gebouwen? Als een wijk of stad opvalt door de geweldige architectuur, laat dat niemand onverschillig. Met een gids van het vvv-kantoor of alleen: ontdek de kunststeden van Henegouwen.

MONS 

Neem plaats op een van de vele terrassen van de Grote Markt in Bergen en bewonder de rijke architectuur. Het stadhuis is echt de moeite waard. Vanaf de belforttoren hebt u een prachtig zicht op de daken van het oude deel van Bergen en de slakkenbergen van Le Borinage. Onder aan de Sint-Waltrudiskerk houden tientallen waterspuwers u in de gaten. Het stadscentrum is bestraat in de stijl van de Vlaamse steden. Bergen is de culturele hoofdstad van Wallonië! Het grote aanbod van musea is indrukwekkend, evenals de architectuur van de stad van Doudou.

TOURNAI

Ontdek een eeuwenoude stad met talloze architectuurstijlen uit de verschillende periodes. In Doornik vindt u heel wat stijlen: van romaans, gotisch, art nouveau, het classicisme dat Lodewijk XIV graag zag, tot de zo kenmerkende stijl van het naoorlogse Doornik. Bezoek ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de belforttoren die beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en de vestingen van de stad die hier en daar nog te zien zijn. Architectuurliefhebbers zien in de Doornikse gevels de barokke, Italiaanse en Vlaamse invloeden terug: vierkante en indrukwekkende gebouwen of gevels met spitse rondelen en trappen, Doornik heeft allerlei verrassingen in petto voor de liefhebbers van deze stijlen!

CHARLEROI

Ontdek slenterend door Charleroi de tijd dat de herenhuizen hun rijkdom etaleerden. Kijk omhoog en ontdek de monumentale art-nouveauwoningen uit de vorige eeuw van bekende architecten die zich inspireerden op Paul Hankart en zijn tijdgenoten. De liefhebbers zullen de vele graffito's weten te waarderen, de pareltjes van de architectuur van Charleroi. Wandel onder de indrukwekkende glazen overkapping van de beurspassage door ... Informeer in het vvv-kantoor wanneer de volgende art-nouveaurondleiding wordt gegeven.

LA LOUVIERE

La Louvière is een vrij jonge stad. La Louvière is voornamelijk ontstaan in de 19e en 20e eeuw, in de tijd dat de burgerij van Henegouwen goede zaken deed met haar bloeiende industriële activiteiten. In alle belangrijke straten stonden grote herenhuizen. Veel gebouwen in het centrum zijn geïnspireerd op het modernisme: het stadhuis, het vroegere zwembad met zijn fresco van Taf Wallet en het gerenoveerde theater.