Mijnsite van Bois-du-Luc

Saint-Patrice, nr. 2b
7110, Houdeng-Aimeries
+32 (0) 64 28.20.00 www.boisduluc.com Frans Add to Cart 
Commercial Descriptions

Het steenkoolmijndorp van Bois-du-Luc is een bijzondere getuige van de industrialisering, erkend als Humanité werelderfgoed. Het geheel is bijzonder door zijn integriteit en authenticiteit. Bois-du-Luc toont de impact van de industrialisatie op de techniek, het landschap, de architectuur en de maatschappij.

Het mijndorp werd gebouwd door een mijnuitbating die zich onderscheidt door zijn lange levensduur: actief sinds de oprichting in 1685 en pas gesloten in 1973.

In 1846 werd de Sint-Emmanuelmijn in Bois-du-Luc geopend.

De Sint-Emmanuelmijn, die in 1846 werd geopend, vormde de kern van een industrieel en sociaal complex, dat zeer opmerkelijk is en goed bewaard gebleven is. Naar aanleiding van de stakingen van 1893 werden de werkplaatsen door galgpoort afgesloten en beschermd in geval van opstand. Tegenover de werkplaasten staat een opmerkelijk mijnnederzetting, een dorp met sociale, culturele, religieuze en feestelijke voorzieningen, opgebouwd tussen 1838 en 1923.

Het eerste Ecomuseum van België ontstond in 1983 in dit mijndorp om het industriële erfgoed te beschermen en naar waarde schatten in zijn materiële en immateriële opzichten.

Het mijndorp in Bois-du-Luc is een “ankerpunt” binnen het internationale netwerk ERIH.

Tijdens het bezoek aan Bois-du-Luc ontdekt men dit mijndorp als industrielandschap, ontstaan door en voor het werk. Het kan ook gezien worden als uiting van een industrieel en sociaal avontuur met veel facetten, die aan de oorsprong van onze samenleving liggen.

Het team van het Ecomuseum nodigt u uit om door een aangename wandeling het uitzonderlijke mijndorp te ontdekken. Dit mijndorp getuigt van welzijn en sociale controle in het verleden en toont vandaag een levendige woonbuurt in een unieke erfgoedomgeving.

In dit mijndorp vindt u deze verschillende diensten: een winkel, slagerij, rusthuis, ziekenhuis, feestzaal, kiosk, scholen, bibliotheek en kerk. Tegenover het mijndorp staat het kasteel van de directeur, als een ideale uitkijkpost op de werkplaatsen en het mijndorp. In het kantoor van de directeur, de eerste stap van uw wandeling, ontdekt u de voorgeschiedenis van videobewaking!

Informaties:

Wij bieden u rondleidingen aan op vaste uren !

Toegang van half april tot eind oktober : Weekdagen : Dinsdag tot vrijdag: 9u tot 17u - Weekend en feestdagen: 10u tot 18u ! Op maandag gesloten !

Rondleidingen op volgende uren: Weekdagen: 9u, 10u, 11u, 13u30 u en 15u - Weekend en feestdagen: 10u, 11u, 13u30, 15u en 16u

Tarieven:

Volwassenen: 10 € - Groepen (per persoon): 9 €

Senioren : 9 € - Groepen senioren (per persoon): 8 €

Kinderen : 7 € - Groepen kinderen (per persoon): 6 €

Familie-packet : 16 €

Photos
Videos
Choose Distance
Hide Map