Folklore in Henegouwen

Ontdek een van de mooiste bezit van Henegouwen, zijn feesten!

Het dna van de inwoners van Henegouwen heeft een ding gemeen: het feest-gen! In Henegouwen zijn er het hele jaar lang bijna elk weekend processies, folkloristische tochten, carnavalsfeesten en Ducasses! Van volksvermaak tot traditionele folklore, VisitHainaut nodigt u uit om kennis te maken met de essentie van onze identiteit.

Le Carnaval

De zon is nog niet op. Maar toch danst de hele stad al, samen met de gilles op het geluid van de trommels en de dwarsfluit. De klompen tikken op de straatstenen. Deze ochtendaubade is de voorloper van de carnavalsliedjes. De gilles zijn hier koning. Of het nu in Binche, La Louvière, Chapelle of Zinnik is: tussen februari en april vinden er elk jaar tientallen carnavalsfeesten plaats in de steden en dorpen van de Centrumregio. Soms hebben ze de naam Laetare of Feureux. Maar het principe is hetzelfde: van zondag tot en met dinsdag vinden er optochten plaats en worden er sinaasappels uitgedeeld. Het meest traditionele carnaval wordt gevierd in Binche, het is zelfs erkend door UNESCO! 

Le Doudou

De Gouden Koets heeft net de geplaveide helling van de Sint-Waltrudiskerk bestegen, geholpen door de uitzinnige menigte ... Bergen zal weer een jaar vol voorspoed kennen! Het is 12.00 uur en er staan al duizenden mensen op de Draak te wachten voor het "Lumeçon"-gevecht op de Grote Markt van Bergen. Honderden mensen proberen wat haar van Doudou te pakken te krijgen. Het haar van de staart van de draak brengt namelijk geluk. Sint-Joris doet er alles aan om deze mythische draak te vloeren, met de hulp van de andere traditionele personages van de Ducasse van Bergen. Dit volksevenement dat half juni plaatsvindt, is elk jaar weer een plezier voor jong en oud: iedereen geeft zich maar al te graag over aan deze fantasiewereld. De Ducasse van Bergen is ook een evenement voor de liefhebbers van feest en muziek!

Les Marches folkloriques

Op de heuvel richten tientallen soldaten van de troepen van het eerste en tweede keizerrijk hun donderbussen op u. Op het teken stoppen de tamboers en het eerste schotensalvo laat het platteland beven. De geur van kruit. Een van de vijf folkloristische optochten in Henegouwen van l’Entre-Sambre et Meuse: stap mee met de Saint-Roch van Thuin, de optocht Sainte-Rolende van Gerpinnes of met de optocht van La Madeleine tot Jumet.

La Ducasse d’Ath

Eind augustus zijn de inwoners van Aat in de ban van grootheidswaanzin! Dan wordt de stad namelijk overgenomen door een stuk of dertig reuzen! Het feest begint pas wanneer het huwelijk tussen de reuzen Goliath en zijn meisje zal zijn uitgesproken. De grote klok van de Saint-Julien-kerk luidt dan het begin van de Ducasse in, gevolgd door het traditionele gevecht tussen de reuzen David en Goliath en de optochten in Aat.